Première Onderuit succes!


  •   maandag 11 november 2019

‘Onderuit’ stond!

Theatergroep ’sTOF, onderdeel van het parochiële jongerenpastoraat van Maria Vlucht onder leiding van Ans te Lintelo, heeft op vrijdagavond 8 november in Losser toneelstuk ‘Onderuit’ gespeeld. Voor een uitverkochte zaal in basisschool de Wegwijzer. Over een gezin met vijf kinderen dat in de schulden raakte. Omdat het bedrijf van vader slecht liep. Na zijn plotseling overlijden als gevolg van een hartaanval, bleek tot overmaat van ramp hoe groot de schulden waren. Ondanks het werk van een gezinscoach moesten het huis en de auto worden verkocht.

Precies op dat punt eindigde de geslaagde uitvoering. En was er werk aan de winkel voor de bezoekers. Want hoe moet dat verder? Waar kan deze moeder met haar opgroeiende kinderen terecht? Kunnen ze bij elkaar blijven. Hoe komen ze in hun kracht en van de schulden af? En met hoeveel hulpverleners en organisaties krijgen ze wel niet te maken? Je kon deelnemen aan een workshop van Stanley en Amber namens Kenniscentrum Weerbaarheid uit Enschede. Er werd onder leiding van Jos in 't Veld informatie gegeven over de stichting Leergeld en over de Voedselbank.
Coördinator uitvoering armoedebestrijding gemeente Losser, Mendy Versteeg hield met de zaal en de spelers een indrukwekkend nagesprek. We hoorden dat vanuit gemeente en politie, maatschappelijk werk, scholen en gezondheidszorg al gauw 30 hulpverleners betrokken raken.

Het toneelstuk is door de theatergroep zelf geschreven. Naar aanleiding van enkele stukken uit het Bijbelse scheppingsverhaal. Op hun theaterkamp hadden de spelers, kinderen van middelbare school leeftijd uitgesproken dat  armoede in gezinnen de ontwikkeling van kinderen ernstig belemmert. Ze schreven een concept, dat door Michel de Wal werd gecorrigeerd. En voltooid door er liedjes aan toe te voegen. Ik kreeg erin ook zelf een kleine rol; postbode Fred. Die de blauwe enveloppen met slecht nieuws kwam bezorgen.

Wat hebben de geoefende spelers goed geacteerd en gezongen. En wat waren de workshops en het nagesprek indrukwekkend. Dat deze Theatergroep als eens eerder een prijs heeft ontvangen, is heel begrijpelijk. Wat geweldig dat deze groep onderdeel is van ons jongerenpastoraat! Wist u al dat we ook in de buurtparochie gevraagd zijn om het stuk te spelen. Kan je nagaan! We proberen een datum in januari 2020 te vinden voor een tweede voorstelling in Losser.    

Pastoor Paul Daggenvoorde

Meer foto's van de voorstellingen vindt u in ons fotoalbum Onderuit

 
 
Share our website